Gastronomia

Śledzie

Śledzie na sto różnych sposobów
CARWIZ rent a car - Śledzie

Śledź podawany na dziesiątki różnych sposobów to jedna z najbardziej polskich potraw. Najchętniej spożywany jest śledź w oleju, solony à la matias, a także śledziowe tuszki. Wiele restauracji prześciga się jednak w coraz to nowych przepisach, dzięki czemu możemy zjeść śledzia w galarecie, śmietanie, rozmaitych sosach, suszonych pomidorach, przesmażonych śliwkach czy z kaparami i czerwoną cebulą. Śledź jest również popularnym składnikiem sałatek warzywnych (tzw. sałatki śledziowe).

Ciekawostką jest fakt, że śledzie zawierają mnóstwo wartościowych składników, często o wiele więcej niż droższe i bardziej „prestiżowe” ryby. Śledź jest zdrowy, choć nie każda ryba ma taką samą zawartość tłuszczu. W śledziach waha się ona od 0,5% do nawet 30%. Zjedzenie nawet 50 gramów tłustego śledzia dostarcza tyle samo składników odżywczych, co zjedzenie półkilogramowego kawałka dorsza – tłumaczy na łamach „Gazety Wyborczej” dr Grzegorz Tokarczyk z wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Warto więc wybrać się na dobrego śledzia, nie tylko będąc nad morzem.

by zwiększyć wygodę przeglądania, strona internetowa CARWIZ korzysta z plików cookie i podobnych technologii. Jeśli będziesz kontynuować przeglądanie tej witryny, uznamy, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji »