Gastronomia

Pierogi

Kwintesencja polskiej kuchni
CARWIZ rent a car - Pierogi

Potrawy z pierogów to kwintesencja tradycyjnej polskiej kuchni – choć robione są na bazie mąki (pszennej, żytniej, kukurydzianej, gryczanej, a nawet ryżowej) i jajek, wypełnione są rozmaitymi farszami z mięsem, rodzimymi warzywami lub innymi składnikami. Pierogami przygotować można na dziesiątki sposób: na słono (np. z mięsem, kapustą i grzybami albo tzw. „ruskie” - charakterystyczny farsz z ziemniaków, cebuli i twarogu), na słodko (z białym serem i cukrem, z farszem owocowym – na bazie truskawek, jagód czy jabłek z dodatkiem cynamonu), o kształcie maleńkich uszek (popularne z kapustą i grzybami w czasie Świąt Bożego Narodzenia), półksiężyca, trójkąta, stożka czy sakiewki, gotowane, pieczone lub podsmażane, na zimno i ciepło, duże i małe. Pierogi różnią się sposobem podania w różnych regionach Polski i świata.

Przyjęło się, że według Polaków i cudzoziemców pierogi są uznawane za tradycyjną potrawę staropolskiej (i współczesnej) kuchni polskiej, chociaż jako pierwsi zajadali je... Chińczycy. Dziś w dużych i mniejszych miastach całej Polski popularne są tzw. pierogarnie, czyli lokale gastronomiczne serwujące wyłącznie pierogi w najróżniejszych potrawach. Życzymy smacznego!